Sorry (voor de lengte)

boeken

Waarom er zoveel geschreven wordt? Omdat je boeken kunt kopen zonder ze te lezen.
Johan Anthierens (1937-2000)

Steve stuurde een stokje. Zijn veronder­stelling dat ik er dol op ben had hem hiertoe gebracht, schreef hij me. Ik moet eerlijk bekennen dat dit in het verleden waar was, maar mijn enthousiasme hiervoor is bepaaldelijk afgenomen. Maar toch kan ik deze opdracht niet zomaar aan me voorbij laten gaan. Het onderwerp is namelijk boeken.

Ik ben dol op boeken. Al moet ik meteen bekennen dat mijn leesgedrag de laatste jaren sterk veranderd is. Las ik vroeger vooral literatuur – of wat daar voor door gaat – nu merk ik dat ik bijna alleen nog maar kookboeken aanschaf. Ik schreef daar al over. Het is ongetwijfeld mede veroorzaakt door de invloed die Brrrr op me heeft. Persoonlijk vind ik dat een heerlijke ontwikkeling.

Dat brengt me meteen bij de tweede en derde vraag die aan het stokje verbonden zijn. (Ik ga me es anders door de vragen heenwerken dan me is opgedragen.)

Wat is het laatste boek dat je kocht?
Wat is het laatste boek dat je las?

In beide gevallen is het De Kunst van het Koken door Julia Child, Simone Beck en Louisette Bertholle (1986, Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen). In dit boek staan, volgens de omslag, ‘Alle technieken en bereidingswijzen; Alle hoogtepunten uit de Franse keuken’. Als je wilt weten hoe je een levende kreeft aan zijn einde moet helpen of op welke verschillende wijzen je zwezerik kunt klaarmaken, moet je dit boek hebben. Maar ook staan er tal van recepten in die voor een goede huisbakker onontbeerlijk zijn. Een echt stokbrood maken? Een goede brioche? Zoek maar op, het staat erin.

Het lijvige werk (960 bladzijden) is nauwelijks voorzien van illustraties – wat ik in het algemeen voor een kookboek onontbeerlijk vind. In dit geval geeft het niet. De teksten maken een oergevoel in me wakker, dat ik al bijna verloren waande. Ik kan niet wachten tot de keuken bij ons weer helemaal tot onze beschikking staat. En Brrrr ook.

Hoeveel boeken heb je?

Het antwoord op deze vraag, de eerste van de vier, heeft me uiteindelijk verbaasd mijn wenkbrauwen doen optrekken. Na een uitgebreide telling kwam ik tot het lieve aantal van ruim 750. En dan te bedenken dat ik een aantal jaren geleden, toen we naar Arnhem verhuisden, een zeker zo’n groot aantal heb overgedaan aan vrienden en kennissen – we mochten eens ruimtegebrek krijgen.

Deze ontdekking heeft me nog eens gesterkt in de wetenschap dat de verbouwing van onze oude slaapkamer tot bibliotheek een goede beslissing was. Ik kan me er nu al op verheugen om de kamer opnieuw in te richten en de boeken, gecatalogiseerd en geordend, naar boven te verhuizen. Ze zullen het daar goed hebben.

Noem vijf boeken die veel voor je betekenen.

Die vraag was het lastigste. Bij mijn speurtocht door de boekenkast heb ik tamelijk lukraak een kleine selectie gemaakt, in de wetenschap dat mijn keuze morgen wellicht een geheel andere zou kunnen zijn. Weet dat, dus.

Mijn eerste keuze valt op Handlangers van Willem Bijsterbosch (1985, Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam). De schrijver is zo goed als onbekend, maar heeft in dit boek en – zeker zo belangrijk – in mijn tijd een verhaal geschreven over alles wat met in die tijd bezig hield. Mannen, Berlijn en liefde. Dit verhaal is het eerste uit een reeks verwante vertellingen die ik je allemaal wil aanbevelen.

Verder mag De Tere Prooi van Paul Bowles (1982, Pranger, Amsterdam) in dit lijstje niet ontbreken. Dit is een bundel van tien beklemmende verhalen die zich bijna allemaal in Noord-Afrika afspelen. De sfeerbeschrijving is zo mogelijk verhalender dan de verhalen zelf. Wat niet gebeurt vaak onheilspellender dan het voltrokkene.

Van een heel andere aard is De Gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren (1957, Ploegsma, Amsterdam) – het, volgens mij, overbekende kinderverhaal dat mij herhaaldelijk de tranen uit mijn ogen deed vegen. Heerlijk, emoties!

Donna Tartts De Verborgen Geschiedenis (1993, Uitgeverij Anthos, Baarn/Barbara de Lange, Amsterdam) is zoveel beter – naar ik heb gehoord – dan haar laatste werk. Ze schreef het voor haar 28ste en ontving er bij voorbaat al een ruim honorarium voor. De filmrechten waren al verkocht voor het boek verscheen. Helaas heb ik nooit meer iets van die film gehoord.

Om tot een wat aardige mengeling te komen, besluit ik met Harry Potter en de Orde van de Feniks van J.K. Rowling (2003, Uitgeverij De Harmonie, Amsterdam). Het is één van de laatst gelezen boeken die mij van begin tot eind vervoerden. De magie van het dikke boek bestaat erin dat je door wilt blijven lezen, nooit stoppen tot het gedaan is. Waarmee je achtergelaten wordt met spijt dat het al voorbij is. En hoewel ik heus wel de trucjes en manipulaties van Rowling doorheb, laat ik me er met veel liefde door betoveren.

[Tot zover mijn stokje. Ik word nu geacht het door te geven, maar ik ben afgemat. Wie hem wil mag hem pakken. Ga je gang – en laat het ons even weten.]

Standaard

5 gedachten over “Sorry (voor de lengte)

  1. Ja ik ben vlaamse. …Niet te geloven hé? Maar ik ga wel graag uit eten. Telt dat ook? 😉

    {Mowl: ik was al bang dat al mijn vooroordelen vernietigd zouden worden.}

  2. Ik ben blij te zien dat ik niet de enige Harry Potter fan ben. Na enig aandringen kon ik mijn zonen overtuigen om de Potter boeken te lezen en nu zijn ze zelf grote fan. We konden zelfs niet wachten op de vertaling van haar laatste boek. Ik ga eens in onze bibliotheek kijken of ik de boeken kan vinden die u op uw leeslijstje hebt.

    {Mowl: veel succes!}

  3. Ik herinnerde mij juist dat je het helemaal gehad had met stokjes, dus ik bedoelde juist het omgekeerde toen ik zei dat je er dol op was. Maar leuk dat je hem toch hebt aangenomen.

    Ik heb zelf even getwijfeld om het boek van Donna Tartt bij mijn vijf te zetten. Het was zeker nummer zes geworden!

    {Mowl: vijf is eigenlijk te weinig.}

  4. Zonder dat stokje hadden we dit nooit geweten. (Ik weet overigens niet of we daar iets hadden gemist, maar dat is een ander verhaal. Gelukkig geef je dat kreng niet door.)

    {Mowl: genoeg is genoeg.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.